baner
 «  przewijaj zdjęcia  » 

UWAGA: Zdjęcia i filmy mogą przedstawiać różne warianty produktu. Cena odpowiada jednostce miary.

Safari Ltd 225429 Kazuar hełmiasty 6,25x2x9cm

CENA: 25.30

dostępność: wysyłamy w ciągu 24h

Na podstawie Wikipedii:
Kazuar hełmiasty (Casuarius casuarius) – gatunek ptaka z rodziny kazuarów zamieszkujący tereny północno-wschodniej Australii i Nowej Gwinei.


Wysokość do 1,8 m, masa ciała: 70–85 kg.


Zamieszkuje tereny Queensland, które porośnięte są dżunglą, w której występują zbiorniki słodkiej wody, gdzie cały rok panują podobne warunki klimatyczne i okres wegetacyjny roślin trwa cały rok.


Kazuar jest samotnikiem. Często można usłyszeć jego głos, lecz jest bardzo płochliwy. Jego terytorium znajduje się w pobliżu zbiornika wodnego. Ptak ten jest doskonałym pływakiem. Ma on doskonały słuch. Potrafi wyskoczyć na wysokość 1,5 m. Zmuszony do walki jest bardzo agresywny.


Jego pożywieniem są opadłe z drzew orzechy i owoce, sporadycznie ryby, jaszczurki i żaby.


W czasie godów samiec wydaje dźwięki wabiące partnerkę. Samica po złożeniu 2-8 jaj oddala się od gniazda, którym jest zagłębienie w ziemi. Za ich wysiadywanie odpowiedzialny jest samiec. Inkubacja jaj trwa 52 dni. Pisklęta zaraz po wykluciu podążają za ojcem, który opiekuje się nimi do uzyskania samodzielności.