baner

UWAGA: Zdjęcia i filmy mogą przedstawiać różne warianty produktu. Cena odpowiada jednostce miary.

Schleich Młody miś polarny (14708)

CENA: 12.60

dostępność: wysyłamy w ciągu 24h

Niedźwiedzie polarne to największe drapieżniki lądowe na Ziemi. Gęste, śnieżnobiałe futro i gruba tkanka tłuszczowa chronią je przed zimnem.

Niedźwiedź polarny jest największym lądowym drapieżnikiem na Ziemi. Ważący ponad 500 kilogramów i mający prawie trzy metry długości niedźwiedź jest dwa razy większy niż tygrys syberyjski. Niedźwiedzie polarne mają grubą warstwę tłuszczu, która pozwala im przetrwać ekstremalne arktyczne zimno. Mają również warstwę podszerstka i warstwę przezroczystych włosów ochronnych, dzięki czemu mogą pływać i polować w bardzo niskich temperaturach. Niedźwiedzie polarne są bardzo dobrymi pływakami i były widziane nawet do 300 km od wybrzeża. Niedźwiedzie polarne korzystają z bardzo wrażliwego węchu podczas poszukiwania pożywienia. Zapach mogą poczuć z półtora kilometra lub zakopany pod śniegiem o grubości jednego metra! Słuch i wzrok są porównywalne do ludzkiego. Chociaż niedźwiedzie polarne żyją jak samotnicy, nie mają ustalonych terytoriów i lubią się razem bawić. Kojarzenie w pary odbywa się w maju, a w okresie ciąży samica niedźwiedzia polarnego prawie potraja swoją wagę.

Ciekawostka
Niedźwiedzie polarne doskonale przystosowały się do życia w wiecznych lodach Arktyki. Potrafią nawet przepływać długie dystanse w lodowatej wodzie.